ОЩЕ / ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Често задавани въпроси

Грижа за устната хигиенаМия си зъбите редовно и въпреки това имам кариеси, на какво може да се дължи?

Превенция на заболяванията на устната кухина Кариесът е заболяване на твърдите зъбните тъкани, което се получава в резултат на взаимодействието на зъбната плака, консумацията на захар и неустойчивост на емайла.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. При ненавременно лечение заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията като пулпит, периодонтит, киста, абцес, остеомиелит.

Вашият зъболекар съветва незабавно да посетите специалист стоматолог. Отлагането на лечението на кариеси може да има сериозни последици за зъбите.


Лош дъхИмам лош дъх – какви може да са причините?

Превенция на заболяванията на устната кухина Лошият дъх може да се дължи както на причини локализирани в устната кухина, така и на заболяване на стомашно-чревния тракт или на обмяната на веществата.
Първата стъпка, която трябва да предприеме ако не страдате от изброените по-горе заболявания е да посетите стоматолог, който да почисти професионално натрупания над и под венеца зъбен камък. След това зъбите се полират отново от зъболекаря със специален накрайник със сода (AirFlow) или посредством полирни гумички, интердентални ленти и съответните полир пасти. По този начин се елиминира лошия дъх и зъбите стават няколко нюанса по-бели.

Вашият стоматолог препоръчва използването на паста за зъби и разтвор за изплакване на устата, съдържащи хлорхексидин. Необходимо е разтворите да се заменят с други през определен интервал от време.

Превенция на заболяванията на устната кухина Стоматологът обикновено препоръчва използването за период от две до три седмици паста за зъби и разтвор за изплакване на устата, съдържащи хлорхексидин (Septadin, Hexoral).Трябва да се знае, че използването на средства за орална хигиена съдържащи хлорхексидин не е безвредно и затова е необходимо да се заменят с други, например Listerine, Surechoice.

Превенция на заболяванията на устната кухина В зъбното пространство се задържа значително количество хранителни остатъци и плака, които не могат да се отстранят, дори и с по-продължително миене на зъбите. Затова е задължително е да използвате конци за зъби, което е най-ефикасния метод за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.


Лош дъхКак да отстраним храната, която се задържа между зъбите?

Превенция на заболяванията на устната кухинаВашият зъболекар препоръчва използването на конци за зъби. Това е един от най-ефикасните методи за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.


Спешни стоматолози (зъболекари) в Стара Загора


 
НагореНагоре